Емоционална интелигентност

emotionsБезспорно всеки е чувал за коефицента на интелигентност (IQ) и за тестовете, посредством които той се измерва. Отразяващо способността ни да решаваме логически проблеми, IQ-то ни далеч не ни определя като хора и не изчерпва същността ни, защото човек не е само сбор от умствени способности и рационално мислене, той включва в себе си чувства, емоции, преживявания.

Терминът „Емоционалната интелигентност” (EQ) е въведен от Даниъл Голман и отразява способността на човек да възприема, разбира и насочва своите емоции и тези на другите. Следователно това е изключително важен аспект от личността ни, без който не можем да функционираме нормално в социума. Освен да можем да мислим, да решаваме проблеми и да взимаме решения, ние трябва да можем да разбираме и преживяванията на околните, да се свързваме с тях по начин, който да отговаря на техните нужди и да бъдем наясно със самите себе си, с нашите потребности и преживявания.

Високо EQ означава ние да можем да се справяме със своя собствен емоционален свят. Съвременният човек е изправен непрестанно пред един ключов конфликт – този между спонтанността, откритостта в отношенията с другите, себеизразяването от една страна и от друга необходимостта от мерки, правила, норми, социално желателно поведение, възпитание. Нито едната, нито другата крайност е желателна – и двете създават проблеми във взаимоотношенията. Необходимо е човек да открива баланса между тях. Но тъй като няма общовалиден отговор за това къде е баланса във всяка една различна ситуация, той трябва да бъде изобретяван отново и отново всеки път. Това е една от най-важните характеристики на EQ – да откриваш баланса откритост-учтивост.

Много хора днес не могат да се справят с тази важна задача. Причината за това се корени най-вече в обществото, в което живеем. Днес много повече се набляга на IQ-то, на логическите умствени способности. В училище се изучават предмети като математика, физика, химия, но никой не те учи какво да правиш с емоциите си. Даже напротив, на тях се гледа като на враг, като на дразнител, нарушаващ „спокойното” функциониране на съвременния човек. Емоциите са също нещо, което не е прието да се изразява, особено публично. Стига се до там, че нерядко заради едни, иначе нормални преживявания, на хората се лепват диагнози като „депресия” и те биват „атакувани” с цялата сила на психофармакологията. Пренебрегва се и холистичната връзка тяло-ум-душа и фактът, че голяма част от болестите имат емоционален корен. Като цяло обществото ни в момента е в една крайност по отношение на рационално-емоционално, а всяка крайност е лоша.

Хората, които имат нисък коефицент на емоционална интелигентност се „чудят” какво да направят със своите емоции. Те stone-tower-259242_640или ги пренасочват от реалния причинител към друг, или ги изразяват крайно неадекватно или не ги изразяват въобще – нещо, което стои в основата на психични и соматични болести. Такива хора имат нуждата да се научат да разбират и изразяват себе си по-добре, което е и първата стъпка към това да разбираш и другите. Това е способност, която може да бъде развита. Включването в психотерапевтични групи, където човек би могъл да изразява себе си е най-добрия вариант за работа. Психодраматичният подход тук е най-подходящ, както и всякакви други терапевтични техники, свързани със себеизразяване, с развиване на способности за комуникация, емпатия, намиране на баланс и свързване с другия.

Балансът е в основата на всичко добро, а проблемите винаги се пораждат от залитането в крайност. За съжаление днешният човек често залита в крайности и то не само в емоционален аспект. А нещата винаги са двойнствени, винаги съществува и другата, обратната гледна точка. Важното е по пътя на откриването на баланса да следваме и слушаме самите себе си и да правим нещата по начина, по който ги усещаме, а не да слушаме външни наставления, защото всеки си има своя собствена истина.

 

Автор: Иван Алексиев

3 thoughts on “Емоционална интелигентност

  1. Много хубава статия! Такива теми, би било добре, по – често да се предлагат на общественото внимание, защото имаме нужда от тях! Благодаря!

  2. Харекса ми и тази и другата Ви статия, за разликата между мъжа и жената психолог. Аз бих избрала мъж психолог. :) Предпочитам повече разум и по-малко емоция, за да се компенсира с моята емоционалност и др. :)
    Поздрави!

Leave a comment